top of page

קהילות יהודיות בדובאי ובאיחוד האמירויות

בעוד שכבר שנים רבות יהודים גרים ועובדים בדובאי בנוחות מירבית, עצם המונח "קהילה יהודית בדובאי" , או אפילו הרעיון של קהילות יהודיות בדובאי לא היה כמעט וקיים, וכולם שמרו על הביטוי העצמי הדתי שלהם די בשקט. אבל בשנתיים שחלפו מאז שאיחוד האמירויות הערביות נרמלו את היחסים עם ישראל, הקהילה היהודית באמירות המפרץ הפרסי גדלה באופן משמעותי, והיא מרגישה חופשית מתמיד לבטא את מסורותיה ואת זהותה הדתית. זהו אחד מהסימנים הרבים למציאות החדשה המתהווה במזרח התיכון, שבהו בידודה של ישראל בעולם הערבי הולך ופוחת. ולמרות שאיחוד האמירויות הערביות לא הייתה המדינה הערבית הראשונה לנרמל את היחסים, נראה שהמדינה העשירה בנפט - כוח פוליטי מוביל במזרח התיכון - יכולה אולי להתוות דרך לשלום חם יותר, שיכול לבשר, בעולם אוטופי, על עידן חדש ביחסים.




אז האם קיימת קהילה יהודית בדובאי?

חד משמעית - כן. והיא הולכת, גדלה ומתפתחת משבוע לשבוע, אך אם זאת - ישנם עדיין קשיים, והדרך עוד ארוכה. מדי שבת, בוילות חוף מבודדות, אולמות אירועים בבתי מלון ומגדלי דירות יוקרתיים ברחבי דובאי, מגיעים יהודים להתפלל בכמה מבתי הכנסת הנסתרים ביותר בעולם, אפילו שאיחוד האמירויות הערביות מעודד את הצמיחה הדרמטית והפתיחות של הקהילה היהודית שלו. התוכניות לבניית משכן קבוע עבור הקהילה המתרחבת במהירות של דובאי קפאו כרגע, אומרים מנהיגים יהודים. הקהילה החדשה נקלעת למכשולים שאיתם התמודדו קבוצות דתיות זה מכבר בפדרציה זו, שבה הדת הרשמית של המדינה האיסלאמית נמצאת בפיקוח הדוק, המנהגים הלא מוסלמיים נשלטים, והמבנים הדתיים מוגבלים. האוכלוסייה הגדלה במהירות של מהגרים יהודים לאיחוד האמירויות - כולל זרם של ישראלים שהתחיל להתיישב שם לאחר שהמדינות נורמלו את היחסים ב-2020, ולאחרונה גם זרם של יהודים רוסים שמגיעים בעקבות המלחמה באוקראינה - עשויה להרגיש חופשית מתמיד לבטא את זהותה באיחוד האמירויות הערבי האוטוקרטי הזה, אשר ביקש למתג את עצמו כנווה מדבר של סובלנות דתית.


מה מציעה הקהילה היהודית בדובאי?

עם הצמיחה במספר היהודים החיים בדובאי, צמחו גם עסקים שונים וניתן למצוא יותר ויותר פעילויות ושירותים המוקדשים לחברי הקהילה: לאחרונה, הוקם פעוטון וגם מקווה. מסעדות כשרות צצות כפטריות אחרי הגשם ועושות עסקים נמרצים. בית חב"ד מציע ארוחות שישי וחג וסדרי הפסח האחרונים משכו אלפים. גם יתר חגי ישראל מושכים אליהם חוגגים רבים, והיצע המסיבות והאירועים בפורים או חנוכה הוא בלתי נתפס. כיום, הקהילה מורכבת מלפחות 400 משפחות המתגוררות דרך קבע באיחוד האמירויות ושולחות את ילדיהן למשפחתון ואפילו לתכנית תלמוד תורה לאחר בית הספר, ועוד מאות משפחות נוספות שעברו לגור בשביל העסקים או רק בשביל הכיף ושינוי השגרה.


מי מוביל את הקהילה?

ישנן מספר רשויות בקהילה היהודית של איחוד האמירויות: המועצה היהודית, המרכז הקהילתי היהודי וחב"ד. הרב הראשי הוא יהודה סרנה, היושב בניו יורק; רוס קריאל, יליד דרום אפריקה, הוא הנשיא של המועצה היהודית של האמירויות, ולוי דוכמן הוא רב ה-JCC והרב הראשי של חב"ד; הוא הרב התושב היחיד של איחוד האמירויות. דוכמן, לשעבר מניו יורק, היה הרב שניהל את מאות החוגגים שחגגו בפורים האחרון במקום. סולי וולף הוא ראש ה - JCC (Jewish Community Center), והוא ג'נטלמן מקסים, מבוגר עם מבטא ישראלי כבד, שחי באמירויות כבר 20 שנה, עובד בטקסטיל וכחייט. לדבריו, הוא מעולם לא נתקל באנטישמיות ומעולם לא היה צריך להסוות את יהדותו.


האם נזכה לראות שכונה יהודית לגמרי?

הרב הבכיר ביותר של איחוד האמירויות חשף תוכניות לפיתוח השכונה היהודית הייעודית הראשונה של מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ, המכילה פקולטות ומוסדות עבור אלפי היהודים שהפכו את האמירויות לביתם. ד"ר אלי עבאדי, הרב הבכיר של המועצה היהודית של האמירויות באיחוד האמירויות, מוביל כיום את איגוד הקהילות היהודיות במפרץ (AGJC), שהוקם בשנת 2021 כדי לדאוג לאוכלוסיות היהודיות באיחוד האמירויות, בחריין, כווית, קטאר, עומאן, וסעודיה עם בית הדין הרבני של ערב. הוא טוען שהיו כ-2,000 תושבים יהודים באיחוד האמירויות, ושמספר זה הוכפל מאז שנחתמו ב-2020 הסכמי אברהם. איחוד האמירויות לבדה קיבלה בברכה יותר מ-200,000 תיירים יהודים מאז הסכם השלום, כאשר רבים בחנו את הרעיון של מעבר לאמירויות והקמת עסקים. עבאדי צופה שמספר זה יוכפל פי ארבעה במהלך חמש השנים הקרובות. זה אומר, אמר הרב, שהגיע הזמן שלאיחוד האמירויות תהיה שכונה יהודית ייעודית משלה, ובה בתי מלון, מרכזי קניות, בתי ספר, בית כנסת ומרכז קהילתי - "מה שאנחנו צריכים זו שכונה יהודית, ושוחחתי עם כמה מפתחי נדל"ן על זה". קיום שכונה ייעודית בתפקוד מלא יהיה חשוב במיוחד בשבת, כאשר יהודים אורתודוקסים אינם נוהגים אלא במצבי חירום מסכני חיים, אמר הרב. "אז היינו רוצים שכונה עם בית כנסת, בתים פרטיים, בתים משותפים, בתי מלון, מרכזי קניות. זה משהו שאני מצפה אליו והשיחות נמשכות", המשיך. עוד אומר הרב כי "מאז הסכם אברהם והקמת האג"ח, הצלחנו באמת לעזור לקהילות היהודיות במפרץ ולהרבה יהודים בודדים במדינות אחרות שאין להם קהילה יהודית רשמית העונה על הצרכים הדתיים והרוחניים שלהם". כמו כן הוא אמר שהוא מאמין שסעודיה, כווית, קטאר ועומאן ילכו בעקבותיהם ויצטרפו לתהליך הנורמליזציה עם ישראל, מה שיסלול את הדרך ליהודים לתרגל בגלוי את אמונתם ברחבי המפרץ. אז עוד חזון למועד, אבל אין לדעת - אולי קיומן של קהילות יהודיות בדובאי, העונות על הצרכים החברתיים וגם הרוחניים של היהודים המתגוררים בה, יביא לפריחתן של עוד קהילות יהודיות רבות במפרץ הערבי?


198 צפיות

Comments


bottom of page